El passat dissabte 30 de març, Junts per Catalunya-Sant Feliu de Guíxols va organitzar la segona i la tercera conferència, sota el títol “Innovació en Serveis Socials”, del seu cicle de conferències per construir JUNTS el Sant Feliu del futur.

La xerrada va ser presentada per la Gemma Arnau, que en els darrers mesos han coordinat la sectorial de Serveis Socials, i que va anar a càrrec del ponent Pep Solé, llicenciat en dret, regidor  de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i director de la Fundació tutelar de Girona.

Pep Solé va comentar que estem en un entorn que difereix de la majoria, ja que es troba al costat del mar. Això, a mitjans del segle XX, va fer que la nostra economia tingués un creixement significatiu. Cal aprofitar aquesta situació i “seguir explotant aquesta riquesa per generar una millora econòmica que ens permeti millorar els serveis socials”.

Pel que fa a l’exclusió social, fa uns anys es creia que si es tenia accés a la feina, això suposaria la fi d’aquesta exclusió i això suposaria que els Serveis Socials es podrien fer a un costat, però, malauradament, “avui treballar no suposa sortir de l’exclusió, ja que el desenvolupament econòmic actual està suposant un augment de les desigualtats”.

A més, cal tenir present que avui en el nostre municipi estem convivint amb gent de diferents orígens culturals i això lligat a la manca de seguretat ens fa vulnerables, ja que tendim a buscar culpables amb etiquetes que solen ser generals i “això és la pitjor llavor que podem plantar perquè dóna força als populismes que volem combatre” a les pròximes eleccions.

També cal tenir present que sovint es fan polítiques segmentades i cal combatre això, per exemple des de la cultura, ja que aquesta crea vincles col·lectius que fomenten el sentiment de pertinença i ajuden a no disgregar la població.

Per aquests motius, el món dels “Serveis Socials en els propers 10 anys ha de canviar”, vinculant, des dels Ajuntaments, l’urbanisme amb l’àrea de Serveis Socials, per crear entorns accessibles i apostar pel mercat de l’habitatge social. Cal avançar cap a un capitalisme més humà que disminueixi la desigualtat econòmica i deixar de banda les polítiques segmentada, aglutinant i vinculant totes les àrees amb els Serveis Socials.