El passat diumenge 31 de març, Junts per Catalunya-Sant Feliu de Guíxols va organitzar la quarta conferència, sota el títol “Educació i Cultura, pilars d’una societat”, del seu cicle de conferències per construir JUNTS el Sant Feliu del futur.

La xerrada va ser presentada per la Nines Rivas i en Marc Franquesa, que en els darrers mesos han coordinat les sectorials d’Educació i Cultura, respectivament, i que va anar a càrrec dels ponents Josep Maria Vicens, exregidor de CiU i president de l’Associació d’Amics del Museu, i de Vicens de Febrer, psicòleg  i exdirector de l’Escola Bressol Oreneta.

Referent al nostre municipi, Josep Maria Vicens va remarcar que “som una població amb molta història”, habitada des d’època ibèrica, que ha viscut de primera mà esdeveniments històrics transcendentals per Catalunya, com la conquesta de Mallorca. A més, cal tenir present que “avui moltes formacions s’omplen la boca dient que volen potenciar la cultura” i la nostra història, però “això s’ha de fer des de gent que hi entengui, cosa que no s’està fent”.

Per aquest motiu, “cal deixar la cultura en mans de gent preparada que hi entengui”, per tal de fomentar el sentiment de pertinença i aconseguir que la gent conegui part del passat del nostre municipi i augmentar l’estima cap a la ciutat i el seu patrimoni natural i cultural.

D’altra banda, Vicens de Febrer, durant la seva intervenció va remarcar que, durant tota la vida, “l’àmbit educatiu per excel·lència és la família”, ja que els nadons neixen, només, amb el 20% del seu cervell desenvolupat, per això cal conscienciar i ajudar a les famílies amb el correcte desenvolupament dels nadons.

A més, va parlar sobre les diferències entre educació i educar. La primera significa “passar el coneixement del món exterior cap a les persones” i la segona “fer sortir de les persones allò que porten a dins”.

El problema és que avui, “a les escoles, se segueix ensenyant com en el segle passat”, on el mestre té una actitud activa i l’alumne passiva, però “cal revertir això i deixar d’ensenyar per començar a educar”. Per aquest motiu, cal fomentar que els pares i les escoles del municipi puguin conèixer aquesta nova metodologia que serà la metodologia de les escoles del segle XXI.