El Govern de la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Consellera de Cultura, ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi al guixolenc Josep Amat i Girbau com a personalitat “per la solidesa de la seva recerca en els àmbits del tractament digital del senyal i de la visió per ordinador aplicats a la robòtica mèdica i quirúrgica. La seva tasca ha estat duta a terme amb un gran compromís ètic”.
Josep Amat i Girbau, fill del pintor Josep Amat i Pagès, és doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, on és catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors des del 1983. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1990 i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de 2000. Des de 1991 al 2006 va ser Invited Professor al MIT (EUA) i des del 2010 és professor Emèrit de la UPC.
La seva recerca s’ha centrat en el tractament digital del senyal i la visió per ordinador, especialment en les seves aplicacions en el camp de la robòtica. Actualment, desenvolupa diferents projectes de recerca en el camp de la robòtica submarina, la robòtica aplicada a la cirurgia i el guiat dels robots mòbils a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC. Des del 1995 orienta la seva recerca bàsicament en el camp de la robòtica quirúrgica.
Poden considerar-se com a fites més rellevants aconseguides, la identificació i discriminació del senyal del radar marí (1974), la comunicació persona-ordinador amb la mirada (1987) o haver aplicat el control robotitzat al guiat de la càmera en cirurgia laparoscòpica (1996).
També ha participat en política com a regidor de Sant Feliu de Guíxols entre 1999 i 2007, periode en el que la ciutat va experimentar un important avenç.
La Creu de Sant Jordi, una de les distincions més prestigioses que es concedeixen a Catalunya, li serà concedida després d’haver rebut anteriorment la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Internacional de Ciència i Tecnologia de Barcelona el 1992, el Premi a la Creativitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (1995), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1995), el Premi Ciutat de Barcelona (1996), el Premi d’Honor Lluís Carulla el 1998 i Medalla d’Honor a la Creativitat de la Fundación García Cabrerizo el 2008.